Riport egyedi igények alapján!

Az OLAP (On-Line Analytical Processing) a nagyméretű adatbázisok szervezésének és a kapcsolati adatok támogatásának egyik módja. Az OLAP-adatbázisokat úgy alakították ki, hogy az adatok visszakeresése és elemzése egyszerűbb legyen a kimutatások készítésekor.

Néhány szó az OLAP technológiáról

Az OLAP-adatbázisok megkönnyítik a kapcsolati adatok lekérdezését. Az OLAP egy olyan adatbázis-technológia, amelyet tranzakciók végrehajtása helyett lekérdezések és kimutatások használatára optimalizáltak. Az OLAP forrásadatai adattárházakban elhelyezkedő OLTP-adatbázisok (Online Transactional Processing). Az OLAP-adatok ezekből az előzményadatokból származnak, és olyan szerkezetekké vannak összevonva, melyek lehetővé teszik a kifinomult elemzések végrehajtását. Az OLAP-adatok szervezettsége hierarchikus, tárolásuk pedig kockákban történik, nem táblákban. Ez egy olyan fejlett technológia, amely többdimenziós szerkezetek révén biztosítja az adatok elemzési célú gyors elérését. Ezzel a szervezéssel a kimutatásokban és kimutatásdiagramokon nem jelent nehézséget az értékesítések magas szintű, például országos összegzésének megjelenítése, és a különösen alacsony vagy különösen magas forgalmat lebonyolító telephelyek adatainak kiemelése.

Az OLAP-adatbázisokat az adatok visszakeresésének gyorsítására tervezték. Mivel az OLAP-kiszolgálók a Microsoft Office Excel alkalmazástól eltérően összesített értékekkel számolnak, kevesebb adatot kell küldeni az Excel alkalmazásnak egy kimutatás készítésekor vagy módosításakor. Így sokkal nagyobb mennyiségű forrásadattal számolhat, mint ha az adatokat hagyományos adatbázisba szervezné, és az Excel alkalmazásnak kellene visszakeresni minden egyes rekordot, hogy abból összesített értékeket számoljon.

Az OLAP-adatbázisok alapvetően kétféle típusú adatokat tárolnak. A mértékek numerikus adatok, olyan különböző mennyiségek és átlagok, melyekkel megalapozhatók a döntések. A dimenziók pedig a mértékek szervezésére szolgáló kategóriák. Az OLAP-adatbázisokkal az adatok sok részletességi szint szerint szervezhetők az elemzéseknél már megismert kategóriákat alapján.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat az alábbi email címen: info@bitline.hu